Főoldal | Bemutatkozás |  Kapcsolatok |  Galéria  |  Akciók!  Hírek  | Letöltések  |   Linkek 
Termékek
Szanitertechnika
Gázellátás
Fűtés
Szellőzés-Klíma
Hőszivattyú
   Napkollektor
      Napelem
          Tervezés
Kivitelezés
   Szaktanácsadás
Kémények,béléscső
Spíró csövek
 
 
 

 

 

1.Kémiai Paraméterek és Ivóvízhatárértékek
(kivonat a 201/2001 (X.25.) Az Ivóvíz minőségi követelményeiről…szóló Korm. rendeletből, összehasonlítva a fontosabb nemzetközi határértékekkel)

  <<<vissza a víztisztítás lapra

1. Indikátor vízminőségi jellemzők

 

A vízfelhasználást zavaró, de az emberi egészséget nem veszélyeztető anyagok

2. Kémiai vízminőségi jellemzők

 

Az emberi egészséget veszélyeztető anyagok

3. Ideiglenes határértékek

 

 

Indikátor vízminőségi jellemzők

Komponens

Mérték-
egység

WHO
/1996

83EU
/1998

201/2001 Korm. rendelet

Megjegyzés
a Korm. rendelethez

Szín, szag

 

 

 

 

A fogyasztó számára elfogadható legyen

Alumínium

Al m g/l

200

200

200

 

Ammónium
Karszt-,talaj-,parti szűrésű vízbázis

NH4+ mg/l

1,5

0,5

0,5
0,2

Id. hat. ért.: 2,0 mg/l

Klorid
Karszt-,talaj-,parti szűrésű vízbázis

Cl- mg/l

250

250

250
100

 

Fajl. el. vez.kép./20°C

m S/cm

 

2500

2500

 

pH legalább
      legfeljebb

 

-

6,5
9,5

6,5
9,5

Klórozásos fertőtlenítésnél:
max. 8,5

Vas*

Fe mg/l

0,3

0,2

0,2

Id. hat. ért.: 0,3 mg/l

Mangán*

Mn mg/l

0,1

0,05

0,05

Id. hat. ért.: 0,1 mg/l

KOIps
Karszt-,talaj-,parti szűrésű vízbázis

O2 mg/l

 

5,0

5,0
3,5

 

Szulfát

SO42- mg/l

250

250

250

 

Nátrium

Na mg/l

200

200

200

 

Össz. keménység
legalább
legfeljebb

CaO mg/l


-
-


50
350


50
350

 

Fenolindex

m g/l

 

20

20

 

Olajszármazékok

m g/l

 

50

50

 

Össz. oldott anyag

mg/l

1000

-

-

EU, 201/2001 Korm.r.:
nincs határérték

Cink

Zn m g/l

3000

-

-

EU, 201/2001 Korm.r.:
nincs határérték

Szulfid

S2- mg/l

0.05

-

-

EU, 201/2001 Korm.r.:
nincs határérték

 

 

* Az EU-hoz történő csatlakozás előtt használt ideiglenes határértékek kékkel jelölve.

 

2.Ivóvíztisztító - A víz és az emberi szervezet

A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:

  • A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
  • A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
  • A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet.
  • A víz párásítja a levegőt amit belélegzünk.
  • A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.
  • A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.

Tévhitek a vízről

A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén.

Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.

Ásványi anyag

A szervezet napi szükséglete

Szervetlen anyag 1 l ásványvízben

Szerves ásványi anyag 100g termékben

Kalcium

1000 mg

45-220 mg

Sajt 1200 mg

Kálium

2000 mg

90 mg

Szója 2000 mg

Magnézium

300 mg

50 mg

Dió 250 mg

Vas

19 mg

3 mg

Búzakorpa 13 mg

Cink

12 mg

2 mg

Korpakenyér 2 mg

Nátrium

2000 mg

150 mg

Sajt 1300 mg

A napi szükségletek adatai csak tájékoztatási értékek, az ivóvíz által tartalmazott mennyiségek irányértékek, amik a forrástól függően változhatnak.

Víztisztító - A fordított ozmózis víztisztító

Fordított ozmózis (RO = Reverse Osmosis)

A baktériumok mérete 1 mikron, a vírusok mérete 0,02 mikron,
a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 10-szer nagyobbak.
Az ozmózis szűrő öntisztító, nem halmozódnak fel a szennyeződések mint egy átfolyó rendszerű szűrőben.

A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők (CF) kategóriájába tartoznak. Az ozmózis szűrő 10.000-szer jobban szűr, mint a hagyományos szűrők.

A fordított ozmózissal működő víztisztító előnyei

A fordított ozmózis eljárással készített ivóvíz tulajdonságai:

  • Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.
  • Mindig a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta friss ivóvíz.
  • Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.
  • Hosszantartó jégkocka készíthető a tiszta vízből.
  • Javítja az italok és ételek ízét.
  • A csecsemők számára az anyatej mellett különösen ajánlott.
  • Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.
  • Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző üzemeltetéséhez.

A fordított ozmózissal létrehozott ivóvíz az emberi szervezet számára nagyon kedvező:

  • Nem tartalmaz ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.
  • Sok szabad elektront és protont tartalmaz, elősegítve a sejtek elektromágneses működésének körülményeit.
  • Az ozmózis víz emlékezőképessége kiváló, homeopátiás gyógymódokhoz jól használható.

 

3.Víz és Víz mindenütt... Vagy mégsem?
 

Mi ez a felfokozott érdeklődés a víz körül?
Miért foglalkoznak vele annyit és annyian?
Hogyan lehetséges, hogy a víz birtoklása egyre inkább erőt, hatalmat jelent?
Hogy háborúk törnek ki miatta?
Hogy egyfelől az árvizek, másfelől a vízhiány okoz súlyos gondot?
Hogy egyfelől legfontosabb táplálékunk, másfelől legtöbb betegségünk (hordozója) okozója?

Mind megannyi kérdés, s a válaszokat sokan, sokféleképpen leírták már.

Ami biztos azonban, az az, hogy:

A földi élet bölcsője a víz volt. A földkerekség minden teremtménye főként vízből áll. Izmaink 75%-a víz. Vérünknek 82%-a szintén víz. Sőt, egynegyed részben ebből vannak még a csontjaink is. Az előbbi rövid biokémiai összefoglaló lényege tehát az, hogy szervezetünk legfontosabb alkotóeleme az egyszerű H2O. Izmaink, csontjaink, belső szerveink és agyunk minősége, valamennyinek a biokémiája, az élettartama, a sérülésekkel és betegséggel szembeni ellenálló képessége mind-mind teljes mértékben attól függ, hogy mennyire tiszta a víz, amelyet iszunk.
A Föld felszínének 2/3-át víz borítja.
Ennek a vízkészletnek csak 2,5%-a édesvíz!
Ennek a 2,5%-nak csak 0,7%-a felhasználható, minthogy a többi sarki jégtakaró és gleccser.
Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy az édesvizű tavak és folyók jó része földrajzilag olyan területen található, amelyek a lakott területektől távol esnek, akkor az emberiség számára közvetlenül elérhető ivóvíz mennyisége, a vonatkozó számítások, illetve becslések alapján, a Földön fellelhető összes víznek alig 0,307 %-a.
További rossz hír, hogy ez a csekély készlet is veszélyben van!!! Pazarlóan gazdálkodunk, s nyakló nélkül szennyezzük.


Eredjünk a miértek nyomába


A különféle vizek mind csapadékból származnak. Amint a víz eső, hó, stb. alakjában hull a légkörben, a vákuumhatás folytán a levegő szennyezőanyagait (por, szén-dioxid, mikroorganizmusok) felszedi, tehát már a levegőben szennyeződik!

A Föld felszínére lejutott csapadék egy része a felszínen mozog, másik része a talajba szivárog, és tovább szennyeződik.
Minket a továbbiakban a talajba szivárgott rész érdekel, lévén, hogy hazánkban az ivóvízellátás 95%-ban a felszín alatti vizekből kerül ki.

A leszivárgás során a víz (mint oldószer) a felső talajrétegekből szervetlen (Pl. NaCl) és szerves anyagokat old fel, és alakulnak ki természetes és mesterséges szennyeződések.
 


A felszín alatti vizek állapotának megváltozását (értsd: romlását) okozó emberi beavatkozások:

A tevékenység jellege szerint:

- a felszín megbontása, ill. a felszín izolálása, borítása,
- vízkivétel, vízhasználat, felszín alatti vízszintek megváltoztatása,
- vegyi anyagok gyártása, használata és tárolása,
- hulladékok és veszélyes hulladékok keletkezése, tárolása.

A területhasználat szerint:

- ipari: bányászat, nehézipar, feldolgozóipar, élelmiszeripar stb.,
- mezőgazdasági: talajművelés, öntözés, állattartás, műtrágyák- és növényvédő szerek
alkalmazása stb.,
- urbanizáció: felszíni változtatások, úthálózat, közlekedés, hulladékok stb.,
- egyéb területhasználatok: szabadidős tevékenység, természetvédelmi terület stb.

A víz lehet tökéletesen átlátszó, szagtalan, miközben tartalmazhat mérgeket is.


A leggyakoribb szennyező anyagok

Nézzük tehát a leggyakrabban előforduló szennyező anyagokat!
 

- Nitrátok, foszfátok, szerves anyagok jó vízoldhatóságuk miatt a felszín alatti vizekbe bemosódnak elszennyezve azokat. Forrásaik a helytelenül alkalmazott mű- és szerves trágyák, elszikkasztott szennyvizek és hígtrágyák.

- Illó- és nem illó alifás és aromás szénhidrogének, mint kerozin, benzin, gázolaj, benzol, policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) stb. Leggyakoribb szennyező iparágak és tevékenységek a kőolajbányászat és feldolgozás, a laktanyák, a benzinkutak, a közlekedés, a műanyaggyártás. A szénhidrogének egy része toxikus, mutagén, karcinogén, teratogén hatású.

- Illó- és nem illó halogénezett szerves vegyületek, mint triklóretilén, perklóretilén, peszticidek és poliklórozott bifenilek (PCB). Szinte kivétel nélkül erősen toxikus hatású vegyületek, melyek az ökoszisztémát és az embert egyaránt veszélyeztetik, perzisztensek, bioakkumuláló hajlamuk nagy. Forrásaik a növényvédő szer gyártás, a fafeldolgozás, a papírgyártás, a műanyagipar és a villamosipar (PCB).

- Toxikus fémek és toxikus fémek vegyületei (Ag, As, B, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Ni, Zn stb.) az ércbányászat, a kohászat és a fémfeldolgozás, valamint az akkumulátorok és a szárazelemek gyártásakor kerülhetnek a környezetbe. A környezetbe került toxikus fémek végállomása nagy valószínűséggel a talaj, vagy a felszíni vizek üledéke.

- Szabad és komplex cianidok az ércbányászat, illetve feldolgozás, a bőrgyártás és a fotócikkek előállításával kerülhetnek a környezetbe.

- Radioaktív anyagok, amelyek természetes forrásokból és emberi tevékenység révén (atomreaktorok, atomrobbanás) kerülhetnek a környezetbe.

A szennyezők fizikai állapotukat tekintve lehetnek szilárd formában, vagy adszorbeált formában ionosan kötve. Lehetnek vizes fázisban oldva, vagy abban szuszpendálva, esetleg a felszín alatti víz felületén különálló fázist alkotva. A szennyezők egy része gőz- vagy gázfázisú, a talajlevegőben vagy a talajvízben oldva.
Kémiai szerkezetük szerint lehetnek szervetlen elemek, szervetlen vegyületek és szerves vegyületek.
Hatásaik alapján lehetnek toxikus, mutagén, terratogén stb. anyagok.

Hát ez rettenetes!

De hiszen tisztítják a vizet, nem? Maradjunk annyiban, hogy rendkívül nehéz és költséges valamennyi mérgező anyagot kivonni a jelenleg használt tisztítórendszerekkel. A vízügyi mérnökeink megteszik, amit a rendelkezésükre álló eszközökkel lehetséges, azonban ismeretes, hogy a vízművek tulajdonképpen csak bizonyos minimum szabványoknak megfelelően kezelik a vizet.
Készleteinket több, mint 60000 különféle vegyi anyag szennyezi.
Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 60-70 vegyi anyag jelenlétét képes vizsgálni, a magyar szabvány 64 paraméter rendszeres vizsgálatát írja elő, ennek nagyjából a felét próbálják meg kiszűrni. Az ÁNTSZ adatai szerint évről-évre romlik a magyar ivóvíz minősége. A fennmaradó számtalan vegyszer akadálytalanul bejuthat a szervezetünkbe. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagolnak a vízhez:
- Derítőszerként (alumínium szulfát, nátrium-aluminát, vasszulfát, vasklorid stb)
- Derítést elősegítő anyagként (aktív kovasav, sedosan, karboximetolcellulóz)
- kémiai úton történő csírátlanításnál (klórgáz, klórmész, káliumpermanganát, ózon, rézszulfát) melyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk


A szennyező anyagok hatásai
 

Klór: 50 évvel ezelőtt alkalmazták először. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere. Minden élő szervezetre mérgező, igen agresszív vegyület. Közismert karcinogén anyag. Veszélyes idegméreg, károsítja az agyat, emésztőszerveket, érfalat. Növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. Megkétszerezi a hólyagrákét. (Minden évben 40000 amerikait sújt a hólyagrák.) A klór reakcióba lép a vízben véletlenszerűen megmaradt szerves hulladékokkal és újabb ártalmas vegyületek keletkeznek (trihalogén vetületek, klórozott szénhidrogének, klórozott metánszármazékok.) Ezek daganatkeltők. Továbbá klóraminok és klórfenolok, amelyek "csak" a rossz szag- és ízhatásért felelősek, továbbá asztmatikus allergiás betegeknél közérzetrontók. A rákos megbetegedések kialakulását 70%-kal is megemelheti, ami hihetetlen módon egyezik a dohányzás idevágó rizikófaktorával.

Arzén: A Magyarországon előforduló természetes arzén koncentrációja sok helyen a megengedettnél sokkal magasabb az ivóvizekben. Már kis dózisban is súlyos egészségkárosító. Felhalmozódása rákos megbetegedések előidézője.

Nitrátok: A Nitrát az emésztőrendszerben nitritté alakul, 40 mg/l felett csecsemőknél végzetes. A nitrit 10-15-ször veszélyesebb a nitrátnál, emésztőrendszeri rákos megbetegedést okoz.

Ólom: Jelenléte az ivóvízben az idegrendszer irreverzibilis (visszafordíthatatlan) sérüléséhez vezet. Tanulási képességek romlása, agresszivitás megjelenése, kisgyermekekre különösen veszélyes.

Higany: Visszafordíthatatlan elváltozás az agyban, hallás-, látás-, mozgáskoordináció romlása.

Nehézfémek: Róluk összefoglaló módon kimondható, hogy felelősek az idegrendszeri, keringési, emésztőrendszeri, csontrendszeri károsodásokért, bőrelváltozásokért, valamint mutogén, karcinogén hatások kialakulásáért.

Alumínium: Sokféle agykárosodást okoz és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral.

Aromás szénhidrogének, kőolajszármazékok: Karcinogén hatás, ízrontó hatás.

Kadmium: Vesekárosodást okoz.

Króm, Szelén: Jelenlétük a rák kialakulásának kedvez.

Baktériumok: A növényvilág legkisebb szervezetei, zömük ártalmatlan, az emberre a patogén baktériumok veszélyesek. Közülük kerülnek ki a tífusz, paratífusz, kolera, vérhas kórokozói, melyek a vizet fertőzötté teszik. Ők a felelősek továbbá az influenza, fáradtság, izomfájdalom, gyomor-, bélrendszeri zavarok kialakulásáért.

Mindezen káros hatások kivédésére a megoldást a vezetékes ivóvízhálózatra telepített fordított ozmózis elvén működő szűrőkészülékek valamely típusa jelentheti.
 

 

Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?

Az alábbi táblázat tartalmazza azokat az ásványi anyag határértékeket, amelyre egy egészséges embernek szüksége van. Látni fogjuk a víz szerepe elhanyagolható az ásványi anyagok pótlásának feladatában. Speciális diéta esetén jelentős eltérések lehetnek a napi szükségletek értékeiben, ebben az esetben tartsa be az orvos által javasolt étrendet. Feltüntettük azt is, hogy átlagosan mennyi ásványi anyagot tartalmaz az ásványvíz, és mennyit lehet a különböző ételekből felvenni, az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, függenek a víz fajtájától is.

 

Ásványi anyag Napi szükséglet Napi felvétel
ivóvízzel
1 liter ivóvíz
tartalma
Ásványi anyag források
(100g táplálék tartalma)
Kálcium 500-1.000 mg 100 mg 95 mg kemény sajt
puha sajt
dió
zöldség
fehérliszt
tej
tojás
gabona
gyümölcs
1.200 mg
725 mg
250 mg
150 mg
140 mg
120 mg
80 mg
60 mg
60 mg
Kálium Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 1.960 és 5.870 mg között van. Sok táplálék tartalmaz káliumot, de regionálisan nagy eltérések lehetnek a mennyiségekben. Az adatok csak irányszámok.

 

90 mg szójaliszt
szárított gyümölcs
búzakorpa
friss saláta
burgonya
dió
műzli
gyümölcslé
tojás
sajt
indiai tea
pörkölt kávé
kakaópor
1.660 - 2.030 mg
710 - 1.880 mg
1.160 mg
140 - 1.080 mg
1.020 mg
350 - 950 mg
100 - 600 mg
110 - 260 mg
140 mg
100 - 190 mg
2.160 mg
2.020 mg
1.500 mg
Nátrium Nincsen napi ajánlott mennyiség, de 1.000 - 3.000 mg elegendő naponta A nátrium források legismertebb fajtája az asztali só. 2 - 300 mg 150 mg ömlesztett / puhasajt
műzli
sózott sajt
kenyér
tojás
1.360 mg
1.200 mg
870 mg
560 mg
140 mg
Molibdén kb. 0,5 mg

 

 

hajdina
babkonzerv
búzacsíra
szójabab
gabona
tojás
kakaó
zöldség
gyümölcs
0,49 mg
0,35 mg
0,20 mg
0,20 mg
0,09 mg
0,05 mg
0,05 mg
0,03 mg
0,02 mg
Króm Nincsen napi ajánlott mennyiség, de a 0,05 - 0,2 mg közötti érték elegendő naponta 0,01 mg 0,05 mg tojás sárgája
sörélesztő
keménysajt
gyümölcslé
korpakenyér
méz
zöldség
gyümölcs
0,18 mg
0,12 mg
0,06 mg
0,05 mg
0,04 mg
0,03 mg
0,02 mg
0,01 mg
Nikkel Még nincs kielégítő kutatási eredmény

 

0,05 mg Még nincs kielégítő kutatási eredmény
Kobalt kb. 0,001 mg

 

 

fésűkagyló
máj
zöldség
0,225 mg
0,015 mg
0,020 - 0,060 mg
Foszfor Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 240 és 1.200 mg között van (kortól függően).

 

 

sörélesztő
tejpor
búzacsíra
keménysajt
dió
gabona
tojás
joghurt
1.900 mg
950 mg
930 mg
520 mg
370 mg
290 mg
128 mg
140 mg
Kén 800 mg 0,05 mg 240 mg dió
fokhagyma
sajt
tojás
teljes liszt
hüvelyes növények
150 - 380 mg
370 mg
200 - 330 mg
180 mg
150 mg
120 mg
Szilícium nincsen napi ajánlott mennyiség

 

 

 

 

Fluor nincsen napi ajánlott mennyiség 4 mg

 

 

 

Jód kb. 0,2 mg 0,04 mg

 

kagyló
hering
gabona, zöldség
gyümölcs
0,659 mg
0,021 - 0,027 mg

0,002 - 0,005 mg
Magnézum 220 - 400 mg 50 mg 50 mg szójabab
dió
teljes búzaliszt
barnarizs
szárított gyümölcs
zöldség
banán
310 mg
250 mg
140 mg
119 mg
80 mg
60 mg
42 mg
Vas 8-28 mg 3 mg-ig 0,2 mg búzakorpa
kakaópor
szójaliszt
petrezsejem
szárított gyümölcs
gabona
vörösbab
12,9 mg
10,5 mg
8,0 mg
8,0 mg
5,8 mg
4,1 mg
2,5 mg
Cink 8 - 16 mg 2 mg

 

sörélesztő
keménysajt
korpakenyér
tojás
hüvelyes növények
teljes gabona
7,8 mg
4,0 mg
2,0 mg
1,5 mg
1,0 mg
1,0 mg
Réz 1 - 2,5 mg 1 mg

 

sörélesztő
olivabogyó
dió
hüvelyes növény
korpakenyér
szárított gyümölcs
3,3 mg
1,6 mg
1,4 mg
0,8 mg
0,3 mg
0,3 mg
Vanádium kb. 0,1 - 0,3 mg

 

 

petrezselyem
hónapos retek
kapor
fejes saláta
eper
uborka
alma
2,95 mg
0,79 mg
0,46 mg
0,28 mg
0,07 mg
0,04 mg
0,03 mg
Ón még nincs kielégítő kutatási eredmény

 

 

 

 

Mangán 2 - 5 mg

 

0,05 mg gabona
korpakenyér
dió
hüvelyes növények
gyümölcs
zöld zöldség
4,92 mg
4,21 mg
3,54 mg
2,01 mg
1,05 mg
0,78 mg
Klór nincs ajánlott napi mennyiség A klór tápanyagforrása megegyezik a nátriuméval. Aki megfelelő mennyiségű nátriumot vesz magához (konyhasó), az egyben klór szükségletét is kielégíti.

 

 

 

 



 

Mikor térül meg egy fordított ozmózissal működő víztisztító berendezés?

Ásványvíz költség összehasonlító táblázat. Az alábbi táblázatból kiolvashatjuk mennyit költünk évente ásványvíz vásárlásra. Pl. egy négytagú család közepes minőségű ásványvízre kb 250.000 Ft-ot, jóminőségűre közel 400.000 Ft-ot is költhet. A vásárolt víz minőségétől függően kevesebb mint 1 év alatt is megtérülhet a víztisztító berendezés ára.

 

1 személy 2 személy 4 személy
Fogyasztás
(liter)
Napi
2
Havi
60
1 év
720
5 év
3600
Havi
120
1 év
1440
Havi
240
1 év
2880
Ásványvíz ára
(Ft/liter)
Az ásványvíz költsége
(Ft)
50
60
70
80
90
100
110
120
130
140
150
160
170
180
200
100
120
140
160
180
200
220
240
260
280
300
320
340
360
400
3000
3600
4200
4800
5400
6000
6600
7200
7800
8400
9000
9600
10200
10800
12000
36000
43200
50000
57600
64800
72000
79200
86400
93600
10000
108000
115200
122400
129600
144000
180000
216000
252000
288000
324000
360000
396000
432000
468000
504000
540000
576000
612000
648000
720000
6000
7200
8400
9600
10800
12000
13200
14400
15600
16800
18000
19200
20400
21600
24000
72000
86400
100800
115200
129600
144000
158400
172800
187200
201600
216000
230400
244800
259200
288000
12000
14400
16800
19200
21600
24000
26400
28800
31200
33600
36000
38400
40800
43200
48000
144000
172800
201600
230400
259200
288000
316800
345600
374400
403200
432000
460800
489600
518400
576000



 

Szennyező anyagok eltávolítása

Az ozmózis szűrő a legtöbb szennyezőanyagot tökéletesen eltávolítja. Az alábbi táblázat szemlélteti az ozmózis eljárás hatékonyságát a különböző víztisztítási eljárásokhoz hasonlítva.

Anyagok, melyeket eltüntet Szálas szűrőbetét Aktív szenes szűrő Fordított ozmózis Ioncserélő Desztillálás UV fertőtlenítés
Nazirium - - ++ ++ ++ -
Arzén - - ++ ++ ++ -

 

- - ++ ++ ++ -
Kadmium - - ++ ++ ++ -
Kálium - - ++ ++ ++ -
Szulfátok - - ++ ++ ++ -
Keménység (ca) - - ++ ++ ++ -
Keménység (mr) - - ++ ++ ++ -
Nitrátok - - ++ ++ ++ -
Kloridok - - ++ - ++ -
Fekália bacilusok - - ++ - ++ ++
Vírusok - - ++ - ++ ++
Protozoa ciszták** ++ - ++ - ++ +
Organikus anyagok - ++ ++ - + -
THMI THE** - ++ ++ - + -
Klór - ++ ++ - + -
Mérgek - ++ ++ - + -
Anyag szedimentáció ++ +/- ++ - ++ -
Szín és íz - ++ ++ - + -
Azbeszt ++ - ++ - ++ -

Jelmagyarázat:
- nincs hatás
+/- részleges
+ jó
++ kiváló
**  THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

 

4.A VÍZ
(Harvey Diamond)

Ne tévesszen meg senkit, hogy szinte ingyen, mindig elegendő víz áll rendelkezésére. A víz legalább olyon fontos, mint a levegő, még ha tovább ki is lehet húzni nélküle. A világ minden kincsénél értékesebbé válik, ha hirtelen a szükségesnél kevesebb jut belőle; gondoljunk csak egy fenyegető sivatagi szomjhalálra, s máris könnyebb lesz belátni a víz jelentőségét.

A víz az élet egyik lényegi összetevője. Nélküle a növények kiszárodnak, a magok nem hajtanak, nem lenne állati, emberi élet sem, a Föld egész felszíne víz nélkül csak sziklapuszta volna.

Nem csoda, hogy sok helyütt szent dolognak tekintik, hódolnak a víznek. Az ókori egyiptomiak imádták a Nílust. Vallásos tisztelet övezi a Gangeszt Indiában, s a görögök templomokat emeltek forrásaik közelében. A keresztelkedés is vízzel történik.

Víz nélkül a test bizony csak por és hamu. Minden életműködéshez vízre is szükség van, ez alól nincsen kivétel.

Az emberi test hetven százaléka víz. Íme a víztartalomra vonatkozó néhány részadat ezen a hetven százalékon belül:

Fog

10,0%

 

Tüdő

80,0%

Csont

13,0%

 

Agy

80,5%

Porc

55,0%

 

Epe

86,0%

Vörösvértest

68,7%

 

Vérsavó

90,0%

Máj

71,5%

 

Vér

90,7%

Izomszövet

75,0%

 

Nyirok

94,0%

Lép

75,5%

 

Nyál

95,5%

 

 

 

Gyomornedv

95,5%

A részarány persze nem minden. Hadd említsek meg pár területet, pár életműködést, amelyben a víz játssza a főszerepet.

1. Víz a hordozó közege minden tápanyaggal kapcsolatos folyamatnak, az emésztéstől a fölszívódáson keresztül a hasznosításig és a kiválasztásig. Vagyis valamennyi esemény vizes közegben játszódik le, attól a perctől, hogy az étel a szájba kerül egészen addig, míg munkává és szövetté, vérré, csonttá, izommá alakul át. Manapság nem történnek csodák? Hát mi az, ha nem csoda, ahogy vérré válik az alma? Hétköznapjaink is ilyen varázslatos, ajándékba kapott csodákban telnek, melyek a víz által valósulnak meg. Alma csak elő belső vízhiány, azonnal súlyos zavar támadna ezekben a folyamatokban.

2. Tudjuk, a táplálék tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét (aminosavakat), zsírt, szénhidrátot, s más életfontosságú anyagokat. De hogyan történik meg mindezeknek a szétosztása és elszállítása minden egyes szervhez, sőt, minden egyes sejthez? Víz által! Vizet használ a szervezet, hogy kivonja, elszállítsa és a megfelelő helyeken lerakja ezeket az anyagokat, az épp szükséges mennyiségben és pont a kívánt időpontbon. Bizonyára sokkal kevesebb bajunk lenne, ha az emberi társadalom legalább meg tudná közelíteni az összhangnak ezt a magos fokát.

3. Említettük már, miként jönnek létre a test belsejében mérgező anyagok, részben a sejtek hulladékából, részben a táplálék lebontása során. Azt is hangsúlyoztuk, mennyire fontos, hogy mennél hamarabb megszabaduljunk tőlük. Szén-dioxid, a fehérje-átalakítás melléktermékeként nitrogén, húgysav és ammónia, hogy csak néhányat említsek azokból a mérgekből, amelyeket föl kell oldani, össze kell gyűjteni és el kell távolítania szervezetből. Víz juttatja el mindezt a kiválasztás szerveihez, a bélbe, a vesébe, a tüdőbe és a bőrhöz. Hát nem ügyes? Ugyanaz a víz egyszerre hozza, ami kell, és viszi, amire nincs szükség.

4. A víz lényegi összetevője minden sejtnek, szövetnek, testfolyadéknak. Elegendő víz nélkül kiszáradna a száj, se nyelni, se köpni, de beszélni sem tudnánk. Emésztésre is képtelenek lennénk, hisz épp az emésztőnedvek víztartalma a legmagosabb. A vérnek több, mint 90 százaléka víz, de valamennyi belső szervre is érvényes, hogy legnagyobb részarányú összetevőjük a víz.

5. Víz a test legfontosabb kenőanyaga, ez tartja meg puhának és simának a határoló hártyákat, megakadályozza a súrlódást a szövetek közt. Kenőanyag nélkül a szervek összetapadnának, az izmok egymást tépnék, a csontok elpattannának, s recsegne-ropogna a sok ízület. Szerencsére nem így van, belső szerveink testnedvek tengerén úsznak, melyek legfontosobb alkotórésze a víz.

6. Pár foknyi belső hőmérsékletváltozás már halálos lehet! A test hőmérsékletszabályozása tehát életbevágó, s ennek legfontosabb eszköze megint a víz. A vese, a belek, a tüdő és a bőr útján a test állandóan vizet ad le, ez akadályozza meg a túlmelegedést, hasonlóan az ember által kiagyalt hűtőrendszerekhez.

Már az előzőekből is bárki számára kiviláglik a víz rendkívüli fontossága. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy talán a táplálkozástudomány szakértői közt sincs sok, aki ezt tagadná. Testünk napi 4-5 liter vizet ad le, amit természetesen pótolni kell a lehető legmegfelelőbb módon. Fölmerül tehát a hármas kérdés: mikor, mennyit és mit igyunk?

Mikor? A válasz könnyű: amikor szomjasak vagyunk! (Mint az állatok...) A szükséglet évszaktól és tevékenységtől függően váltakozik. Hallgassunk bölcs testünk jelzésére: IGYON, AKI SZOMJAS! Sajnos mondani kell, mert akad, aki ezzel is kivár. Sokan meg olyan kotyvalékokkal oltják szomjukat, hogy több kár lesz belőle, mint haszon. Manapság az Egyesült Államokban több szénsavas italt isznak, mint amennyi vizet, s nem átallanak a szomjas gyereknek is ilyeneket adni víz helyett. Micsoda perverzió, elképesztő élettani eltévelyedés! Később is szó lesz még róla, de már most leszögezhetem: haszna semmi, kára rengeteg a szénsavas italoknak. Legnagyobb hátrányuk, hogy nincs semmi előnyük! Évmilliókig ugyan hogy tudott meglenni ilyen italok nélkül az emberiség? Csak az írott történelem (és degenerálódás) utóbbi hatezer évében kaptunk rá ezekre, azon belül is főleg az elmúlt pár évtizedben; amikor agyafúrtan bugyuta hirdetések agymosása eltávolította az embereket az élet természetes forrásaitól.

Íme az egészen egyszerű recept ahhoz, hogy a test vízszükségletét a megfelelő módon kielégítsük, miközben megszabadulónk a szénsavas italokhoz kötő függőségtől is;
1. REGGEL, ÉBREDÉSKOR, MINDEN MÁS ELŐTT IGYUNK EGY POHÁR VIZET.
2. MINDEN ÉTKEZES ELŐTT TÍZ PERCCEL HAJTSUNK FÖL LEGALÁBB EGY POHÁR VIZET.

Ha ellankadunk valamilyen munka, gyaloglás, vagy más fizikai megterhelés közben, nincs üdítőbb egy pohár víznél. Az étkezés előtt ivott víz pedig megelőzi az evés közbeni, valamint az evés utáni szomjúságot.

Mert meg kell említeni, hogy van olyan időszak is, amikor víz ivása sem ajánlott, s ez éppen az evés, illetve az azt követő emésztés. Evés előtt kell inni, az üres gyomorra ivott víz ugyanis gyorsan, öt-tíz percen belül távozik onnan. Az étkezés közben ivott víz arra csábít, hogy a kellően még meg nem rágott falatot is lenyelje az ember. Az étkezés közben és után fogyasztott bármilyén folyadék pedig fölhígítja a gyomornedveket, hátráltatja az emésztést, és arra serkenti a szervezetet, hogy idő előtt kiürül jön a gyomorból a még csak félig emésztett táplálék. Vagyis evés után várni kell az ivással, legalább úgy két órát. Akadhat, aki úgy érzi, képtelen ilyenkor várnia vízivással. Azt javaslom, ha már valaki iszik ilyenkor, akkor is csak keveset, és aprókat kortyolva, hogy csökkentsük a káros hatást. Másik megoldás lehet az uborkaszeletek vagy zellerdarabkák rágcsálása ivás helyett. Mindkettőnek magas a természetes víztartalma, ugyanakkor nem hatnak károsan az emésztésre.

Megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy mennyi vizet is kell inni. Egy azért biztos: mennél több vizet tartalmaz a táplálék, annál kevesebb külön folyadékot kíván az ember mellette. Normális esetben a vízszükséglet kétharmadát a táplálék adja.

Egyes tökfilkók szerint minden embernek, ha jót akar, legalább napi nyolc pohár vizet kell innia, nemtől, kortól, tevékenységtől, hőmérséklettől függetlenül. Remek példája ez az esztelen hozzáállásnak olyasmihez, amit értelmesen is könnyen meg lehet oldani. Fölösleges mennyiségi előírásokhoz ragaszkodni. Van persze egy alapadag, és a szervezet könnyen megbirkózik bizonyos túltöltéssel is, de a túlzott vízbevitel gondot is okozhat: elvizesíti a szöveteket, fölhígítja a testfolyadékokat, rontja a sejtműködést, csökkenti a vér oxigénszállító képességét. Több ivás mellett általában a kelleténél többet is izzad az ember, főleg .melegben, nyáron, ami energiapazarlást jelent. Ilyenkor kicsit kevesebb ivással kellemesebb közérzet érhető el. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sós, erősen fűszeres, zsíros, alacsony természetes víztartalmú, túlfőzött, agyonkezelt ételek hamis szomjúságérzetet gerjesztenek, amelyen a literszámra ivott víz sem segít.

A túlivás éppoly veszélyes, mint a túlevés. Csak látszat, hogy a víz teljesen ártalmatlan lenne. Nem csupán a kiszáradás veszélyes, egy növényt is agyon lehet öntözni. A túlivásnak semmi haszna, nem érdemes olyanokra hallgatni, akik hasukra csapva kiagyaltak valami lehetetlen nagy adagot, s azt kötelezően elő akarják írni mindenki számára, figyelmen kívül hagyva a tényleges szükségletét. Minek inna az, aki nem szomjas, ahogy az se egyen fölöslegesen, aki nem éhes.

Hát akkor végül is mennyit kell inni? Ez bizony több dologtól függ; az életmódtól, a táplálék jellegétől, a testi tevékenység mértékétől stb. A helyes válasz ugyanaz, ami arra a kérdésre is felelet, hogy mennyit aludjunk, vagy hogy mennyit lélegezzünk? Amennyit a Természet megkíván. Ha figyelemmel kísérjük testünk jelzéseit, akkor rá fogunk tudni hangolódni, s képesek leszünk megfelelően ellátni. Legegészségesebb szokásaink a testünkkel való összhangból erednek.

Mit érdemes inni? A válasz megint könnyű: vizet, tiszta vizet! Persze, mindenki tiszta vízre vágyik, mégis az emberek többsége messze nem tiszta vizet iszik. Hogy milyen a tiszta víz? Ismert a vegyi képlet: H20. Ennyi. Ami ezen felül van, az már mind szennyezőanyag.

Legtöbben azt isszák, amihez könnyű hozzá jutni, az úgynevezett "tisztított" csapvizet. Bizonyára elmegy tőle a kedvük, ha megtudják, hányféle méreg, mennyi tisztátalanság található az ilyen vízben. Agyonvegyszerezik a vizet már a tisztítótelepen, és további fémes mérgeket old magába a csőhálózatból, míg eljut a fogyasztóhoz. A Természet érzékeny egyensúlyával mit sem törődve n folyamatos környezetszennyezés ott tart, hogy manapság a világ legtávolabbi részein is találni vegyszereket a vízben, például kimutattak már DDT-t az Északi-sarkon is.

"Csapvíz" helyett bizony találóbb lenne a "vegyszerleves" elnevezés. A vizek szokásos szennyezőanyagai közt szerepel szappan, mosószer, fapép, olaj és származékai, kénsav, réz, arzén, festék, rovarirtó, sugárzó hulladék, műtrágyamaradvány, s annyiféle ipari melléktermék; hogy fölsorolásukhoz külön könyv kéne. Vannak a vízben továbbá erősen, illetve kevésbé mérgező szervetlen ásványok, kén, vas, nátrium, kalcium, magnézium, fluor, klór vegyületei, mész, gipsz, szóda. Aztán mindaz, amit tisztításkor szándékosan kevernek a vízhez a mikrobák elpusztítására, noha ezek a vegyszerek gyakran veszélyesebbek, mint az általuk megölendő baktériumok. Tisztítás címén még szűrik, ülepítik, kicsapatják, lágyítják, klórozzák, brómozzák, jódozzák és fluorozzák is a vizet.

Nem azért sorolom, hogy mindezt megtanulják, elég lesz csupán annyit megjegyezni, hogy a "csapvíz" sajnos több, mint tiszta víz! És ami nem víz a vízben, az összes vegyszer, az mind haszontalan méreg. Kérem, nagyon kérem, aki egészségre vágyik, az legyen nagyon válogatós, igenis igényes ebben a kérdésben. Válogassa meg, hogy mit enged be teste templomának szentélyébe! Tévedés azt mondani: "Ugyan kérem, a víz az csak víz." Nem, a víz maga az élet! A víz minősége meghatározza az élet minőségét is.

Gőzéből csapatják ki és desztillált víznek nevezik azt, ami az elérhető legtisztább víz, amiben nincs semmi más, csak víz. Nem érdemes az ellenvéleményekre hallgatni, érveik nem állják meg helyüket. A természetes táplálék, a zöldség és gyümölcs fogyasztása által megszerzett víz kiegészítésére csakis ilyen párolt, desztillált víz való.

A Természet szerencsére szüntelenül folytatja a vizek lepárlását, másképp régóta nem lenne már egy csepp egészséges víz sem a Földön. Ennek ellenére a Természetben föllelhető vizek kisebb-nagyobb mértékben mindig tartalmaznak más, idegen anyagot is. Némelyik éppenséggel nagyon is sokat. Az ásványvíz, n forrásvíz, a kútvíz is. Elsősorban ásványi anyagokat, de sajnos olyan szervetlen vegyületek formájában, amelyeket a szervezet nem tud hasznosítani. Még az esővíz is tartalmaz oldott gázokat és porrészecskéket, nem is beszélve a hírhedett savas esőkről, amik a levegő szennyeződéseit kimosva elpusztítják az általuk öntözött növényeket, erdőket.

Hogy a Természetben nem található vegytiszta víz? Hogy eleink sem desztillált vizet ittak? Igaz! De tudomásul kell venni: "hála" a civilizációnak, természetes vizeink szennyezetté, mérgezővé váltak, úgyhogy ma már csak a fizikai módszerekkel, lepárlással, azaz desztillálással lehet tiszta vízhez jutni.

VÍZ ÉS ÁSVÁNYOK

Az ellenzők fő érve, hogy a desztillált víz kioldja a szervezetből az ásványi anyagokat. Ez ugyan igaz, de csak részben. Ugyanis csak azokat oldja ki, melyekkel a test amúgy sem tud mit kezdeni, amik csak kárt okoznának.

Az anyagcseréhez elengedhetetlen az ásványi anyagok jelenléte, de A SZERVEZET AZ ÁSVÁNYOKAT CSAK SZERVES FORMÁJUKBAN TUDJA HASZNOSÍTANI. Bárki megmondhatja, aki ért az élettanhoz és a biokémiához, hogy az emberi test egyszerűen semmit sem tud kezdeni szervetlen ásványi anyagokkal, ahogy az autó se menne mondjuk Coca-Cola üzemanyaggal.

Sziklát csak a mesebeli. óriások esznek. Mégis akadnak magukat értelmesnek tartó emberek, akik képesek követ magukhoz venni, csak mert a kavicsot, sziklát, földet porrá törték és ásványi kiegészítő anyagnak eladták. Nem, az ember szervezete kizárólag olyan ásványokat tud felhasználni, amelyek n növényvilág közvetítésével már szervesültek.

Az élő sejteknek működésükhöz feltétlenül szükség van a megfelelő ásványi anyagokra, de a szervetlen ásványrészecskék csak gondot okoznak nekik. A szervezetbe juttatott, de fel nem használt ásványi anyag a különböző testszövetekbe, szervekbe, izületekbe, csontokba, a keringési rendszerbe lerakódik, s e lerakódások idővel betegséget okoznak, sőt, életveszélyessé is válnak. Vesekő, epekő, az agy meszesedése, érelmeszesedés, szívbaj lehet a vége.

Az "érfal rideggé válását" az a cementkemény lerakódás, plakk okozza, amely koleszterin (zsír) által megkötött ásványi anyagokból áll össze. A szó szoros értelmében eltömődik a véredényrendszer. Szomorú, hogy milyen kevesen vannak tisztában a szervetlen ásványok okozta kockázattal.

A növény viszont képes a talajból az ásványokat fölszívni, és vízzel, levegővel s annak szén-dioxidjával, a napfény segítségével beépíteni saját szerves anyagába, a fotoszintézis során létre jövő élő anyagba. Az emberi szervezet az ásványokat csak ezen formájukban tudja hasznosítani.

Melyek ezek a növények? Valamennyi gyümölcs, zöldség, dió és más csonthéjas gyümölcs, mag, teljes gabona, csíra. Csupán ezek nyújtják a megfelelő szerves ásványi anyagokat. Minden más csak fölaprózott kő meg fém, akár vízben oldva, akár ásványi kiegészítőként kínálják.

Ami a desztillált víz ásványkioldó hatását illeti, ez az egyik legnagyobb értelmezési baki, amit valaha hallottam. Ismerik a történetet a szobatudósról és idomított bolhájáról, amelyik parancsszóra ugrik? Illetve a végén már nem ugrik, hiába üvöltik neki a parancsot, mert a kísérletezés hatodik lépésében a tudós a bolha utolsó lábát is kitépte. Következtetés:

"Hitelt érdemlően bebizonyosodott tehát, hogy á bolha elveszti hallását, ha kitépik mind a hat lábát."

Tényleg megsüketült az a bolha? Igazából a Nap kering a Föld körül? Valóban kioldja a desztillált víz a szervezetből az ásványi anyagokat? Igen, mindez igaznak látszik, de mégsem az. A víz élettelen anyag, nem képes cselekvésre. A test az, amelyik bármit is tenni tud, a víz csupán eszköze, s nem fordítva. A desztillált vízzel pedig éppen a haszontalan, sőt káros szervetlen ásványok oldódnak ki a. szervezetből! Ez a tiszta víz legnagyobb előnye, ez hatásában a legcsodálatosabb. Föloldódnak a veszélyes lerakódások és a nyirokutakon, valamint a véráram útján a káros hulladék eljut a kiválasztás szerveihez, bélhez, tüdőhöz, veséhez, bőrhöz. A sejtekbe beépült ásványok viszont békén maradnak, hiszen a víz közelükbe sem tud jutni. Csak ahhoz fér hozzá, amit a sejtek már visszautasítanak, kilöknek. Tápanyagokat ne a víztől várjunk, a vízből csak a vízre van szüksége az embernek.

Úgy tűnhet, túl sokat foglalkozom a dologgal, de kell is, elvégre a víz minden életjelenségben roppant fontos szerepet játszik. Pozitív szerepet viszont csak a tiszta víz kap. A szervetlen anyagokkal telített víz csupán tehertétel a testnek, segítség helyett értékes energiát és időt köt le, míg a szervezet próbál megszabadulni az ezúton kapott tehertől.

Még néhány meg jegyzés a víztisztítási eljárásokról. A klórozás a legáltalánosabb vegyszeres művelet, fertőtlenítésre, a mikrobák megölésére szolgál. Kell, hogy hatásos legyen, mert e gáz első nagybani alkalmazása is roppant eredményes volt. Akkor is ölésre használták, de emberölésre, az első világháború alatt, igaz, mindig az ellenségnek próbáltak vele ártani. Aratott a halál, s aki épp csak "belekóstolt" a klórba (civilek, katonák vegyesen), az is egész életére megnyomorodott. Azóta már fejlődtünk, most már isszuk a klórt, de mindenki ám, katona, civil, férfi, nő, csecsemő, aggastyán egyaránt. Akik ilyen veszélyes hulladékok lerakodóhelyének tekintik testünket, azt szokták erre mondani: "Ugyan, a hígítás akkora, hogy egyetlen sejtet elpusztító klórmennyiséghez egy folyót kéne kiinni." Akkor sem tesz boldoggá a gondolat, hogy vegyszertemetőnek használnak.

Aztán az is egy bökkenő, hogy a csapvízben lévő klór a szervezeten belül hajlamos reakcióba lépni zsírokkal (elsősorban állati eredetű zsírokkal; ami bizony bőven akad a szokásos amerikai étrendben), s együtt egy kenőcsös állagú anyagot alkotnak. Ez a ragacs aztán letapad a vivőerek belső oldalára és ott meszesedést, arterioszklerózist okoz, aminek a vége a manapság leggyilkosabb kór, a szívroham. Tehát már csak a klórozás szokása elegendő ok lenne arra, hogy az ember kizárólag desztillált vizet fogyasszon.

A gyanútlan közönséggel szemben elkövetett másik orcátlan visszaélés a fluorozás. Kizárólag üzleti érdekeket szolgál, az előnyös egészségügyi hatására hivatkozó szokásos indokoló magyarázat egyszerűen nevetséges. Akinek kétségei. lennének, az üsse csak föl a lexikont a nátriumfluorid címszónál. Mi látható ott? "NaF, mérgező vegyület..." Azt állítják róla, hogy csökkenti a fogszuvasodást. Kénytelen kételkedni ebben is az ember, mert sajnos a fogszuvasodás most is épp oly gyakori, mint korábban.

Ijesztő, mennyire elterjedtté lett mérgek használata emberi felhasználás céljára. Íme a nátrium-fluorid néhány egyéb alkalmazása: patkányméreg, csótányirtó, üvegmaratás, festékgyártás, műanyaggyártás, gyógyszeripar (naná), fémipar, cserzőanyag, fertőtlenítő, féregirtó, gomba- és mikrobaölő szer, tűzoltókészülékek töltőanyaga, oldószerek, tűzvédő bevonatok. Ez lenne tehát az "eszményi" anyag ivóvizünk "dúsítására", ezt kenjék a gyerek fogára a fogorvosok?

1945-ben az Egyesült Államok legnagyobb alumíniumgyárában azon kezdték törni a fejüket a szakemberek, hogy mi . legyen azzal a sok ezer tonnára rúgó roppant finom porral, alumíniumtartalmú melléktermékkel, amely a gyártás során keletkezik. Kiszámolták, ha akár egész olcsón el tudnák adni, akkor is milliókat bezsebelve lehetne megszabadulni ettől a kellemetlen anyagtól, csak valami jó fölhasználást kell hozzá kitalálni.

A por ugyanis annyira mérgező, hogy gondot jelentett az elhelyezése is. Igaz, így patkányméregnek remekül bevált, szétette az állatok belső szerveit, mint az üvegőrlemény. Az emberi szervezetre is annyira mérgező, hogy a világ számos országában betiltották háztartási alumíniumedények árusítását, mivel az edény anyaga vegyi reakcióba lép a benne főzött étellel. Továbbá határozott összefüggést mutattak ki az alumínium és Alzheimer-kór között is.

Egyes vizsgálatok arra a következtetésre jutattak, hogy Texas állam Hereford városa közelében a vízben található természetes kalcium-fluorid erősíti a fogakat. Az alumíniumtröszt erre nosza, az eladhatóság megkönnyítésére gyorsan nátrium-fluoridnak keresztelte át saját anyagát és azóta az Egyesült Államok valamennyi városának árulják, hogy a kezeljék a közüzemi vizeket. Néhány gyanúsan elkapkodott kutatás "beigazolta" a fogakra gyakorolt "jótékony" hatást a közönség legnagyobb örömére, hisz nem kis dolgot jelentett volna megszabadulni a fogszuvasodástól. Az alumíniumipar meg latba vetve tekintélyé befolyását még hasznot is csinált a veszélyes melléktermék okozta gondjából. Az árát meg mi fizetjük, többszörösen, közpénzekből egészségünkkel.

Íme néhány tény azoknak, akiket érdekel e bizonyos kutatások igaz története. A fluorozás bevezetésének támogatására a negyvenes években végezték az első kísérleteket New York állam két városában. Az alumíniumtröszt (hm?) jelentése szerint 817 gyereket vizsgáltak Newburgh városában, ahol fluorozták a vizet. Nekik 60 %-kal kevesebb lyukas foguk volt, mint a Kingstonban figyelemmel kísért 711 gyereknek, ahol nem fluorozták a vizet. Meggyőzően hangzik, s ugyan ki menne el a helyszínre utánajárni?

Valójában úgy folyt le a dolog, hogy Newburghból, a fluorozott vizű városból a vizsgálatra (az összlakossághoz képest kis számban) olyan gyerekeket választottak ki, akiknek kevés bajuk volt a fogukkal, míg a másik helyen, ahol nem fluoroztak, ott inkább a fogfájósakat válogatták be. Beígértek egy ellenőrző vizsgálatot 5 évvel későbbre is, amitől azt várták, hogy legalább 50 százalékos javulást fog kimutatni a fluorozott város népességében. Az U.S.P.H.S. (Amerikai Közegészségügyi Szolgálat) szúrópróbáinak hatására aztán félbemaradt a dolog.

Ugyanis az egész visszafelé sült el. Kiderült, hogy a fluorozás sokkal inkább okozója a fogszuvasodásnak, semhogy védene tőle. A beígért, de elmaradt utófelmérés helyett az állami oktatásügy vette a kezébe a dolgot. Az iskolaorvosokkal vizsgáltatták meg a gyerekek fogazatát, amiből az alábbi kép bontakozott ki. (Morris A. Bealle, The Drug Story, Wa.D.C., Columbia Kiadó, 1958, 127. oldal)

"Newburgh [fluorozott vizű] városában 4969 tanulót, míg Kingston [tiszta vizű] városában 5308 tanulót vettel vizsgálat alá. Az első csoportból 3139 gyereknek volt rossz a foga, a másodikból 2209-nek, azaz 63%-43% volt az arány. Ezek szerint a fluorozott víz; a bevezetése óta eltelt négy évben 50 százalékkal több fogbántalmat okozott, mint a fluorozás hiánya." A tények ezek, s ha a köztudatban más van, akkor az csakis a kereskedelmi érdekek vezette szófacsarásnak az érdeme.

A csapvíznek alig 5%-át használják ivásra, úgyhogy a vízbe kevert fluor máshol is bőven kap alkalmat romboló hatásának kifejtésére Fulton (New York Állam) városi Tanácsa például három év után beszüntette a vezetékes víz fluorozását, mert a polgármester bejelentése szerint a fluor teljesen szétrágta a bronzalkatrészeket a hálózat összes vízmérőórájában.

A víz fluorozásához előkészített vegyszer . tartályán ez a kötelező, szabványos felirat olvasható: VI6YÁZAT MARÓ HATÁSÚ ANYAG. Kezeléséhez teljesen zárt védőöltözetet kellett előírni, mert levegővel keveredve már ötven milliomod arányban egy órán belül halalt okoz. Centi vastag acéllemezen pár perc alatt átrágja magát. Hát ezt keverik be az ivásra szánt vízbe. És még fizettetnek is érte.

Kezdetben sok fogorvost is sikerült fölültetniük, a fluorozás mellé állítaniuk. Íme a Worcester Fogorvostestülettől egy őszinte nyilatkozat. "Tudomásunkra jutott a fluorozási terv többi oldala, annak veszélyes, tudománytalan vonatkozásai is. Egészséges fogazat kialakulásához nincs rá szükség. Nem akadályozza meg a fogszuvasodást. A fogszuvasodás visszaszorítására sokkal jobb és kevésbé szélsőséges módszerek léteznek, melyek nem szennyezik a vízkészletet, nem kényszerítenek egy egész országot olyan vegyszerrel kevert víz fogyasztására, amelynek semmi haszna, sőt kifejezetten káros az emberre, lassan ható, a szervezetben fölhalmozódó méreg. A fluoridnak tulajdonított előnyök másból erednek, ezek az egészségesebb táplálkozás, a magasabb fokú higiénia és a jobb ellenőrzés eredményei. Minden korábbi támogatás egyetemek, kiváló tudósok, biokémikusok, orvosok és fogorvosok részéről érvénytelennek tekintendő, mert azok a fluorozásról kapott, célzatosan egyoldalú tájékoztatáson alapultak."

Persze a terjesztők sem hagyják annyiban a dolgot! Ahol leálltak az ivóvíz fluorozásával, ott a fluort palackozott szájvízként terjesztik. Már legalább húszmillió palackot értékesítettek, főleg iskolákban. Ez akkor is tízmillió dollár, hacsak ötven centet számolnak fel darabjáért. Ki a kicsit nem becsüli... Hát nem pompás, hogy közben meg patkányméreggel gondoskodnak gyermekeink fogazatának épségérő!?

A fluorozásnak a fogakra gyakorolt állítólagos áldásos hatása is erősen kétséges. Több fogászati kutatás jutott arra az eredményre, hogy a fluorozott víz a fogzománc foltosodását okozza. Nem lenne egyszerűbb a mérgezés és a rák kockázatának növelése helyett megfelelő étrenddel védekezni a lyukas fogak ellen? Egy fogyasztói érdekekkel foglalkozó jogász, Ralph Nader szerint a fluorozás csak eltereli a köz figyelmét egy alapvetőbb kérdésről, a silány ételek fogszuvasodást okozó hatásáról. Elgondolkoztató, hogy a fluorozás lelkes támogatói miért nem ejtenek soha egy szót sem a gyatra élelmiszerek széles kínálatáról, amely a gyerekfogak legnagyobb ellensége." (E.K. Roosevelt: "Méreg az ivópohárban", 1981. okt. Nutrition Health Review, 23. old.)

Annak, aki még kételkedik... Mondjuk, fél órát ~ fordítottak e fejezet elolvasására. Fél óra alatt átlagosan hárman halnák meg fluorid okozta rákban. Dr. Burke, a Rákintézet korábbi vezető biokémikusa. szerint a fluorozott víz ivásától évente legkevesebb 50 000 amerikai kap rákot: A fluorid elsősorban a tápcsatorna szerveiben, továbbá a vesében és a hólyagban okoz rákot, de összefüggésbe hozható emlőrákkal és petefészekrákkal is. Nem csupán amerikai vizsgálódásaink eredményéből vonta le következtetéseit. Egy brit felmérést idézve dr. Burke ismertette, hogy Birminghamben is pár évnyi vízfluorozás hatására ugrásszerűen megnőtt á rákesetek száma. "Tanulmányaink során rá kellett ébrednünk, hogy a fluorid gyilkos szer. Tömeggyilkossággal vádolható minden olyan intézmény, amelyik a fluorozást támogatja." Kemény hangvételű kijelentés. Burke doktor 1985. június 18-án tette a Környezetvédelmi Ügynökség nyilvánossága előtt. Dr. John Lee orvos (Mill Wnlley, Cal.) ugyanezen alkalommal felhívta n. figyelmet, hogy a fluorid egyik fő okozója bizonyos születési rendellenességeknek is.

Egy percig se higgyék, hogy a fluorozás ügye nem pénzpolitikai kérdés! Hallottak már az AIDS nevű betegségről? Minden újság, rádió, televízió tele van vele, lassan már a vízcsapból is az folyik. 1981 és 1986 között mintegy 10 000 ember halt. meg AIDS következtében. Ugyanabban az időszakban vagy huszonötször annyian, negyedmillióan pusztultak el fluoridmérgezésben. Távolról sem azt mondom, hogy ne figyeljünk az AIDS terjedésére, de arra azért átkozottul kíváncsi lennék, hogy miért kenik el a fluorozás okozta számtalan halálesetet.

Úgy gondolom, kötelességünk mindent megtenni, hogy az élettől kapott legcsodálatosabb ajándékot, testünket, mindenben segítsük, támogassuk, ne rongáljuk, megfelelő működését szándékosan ne hátráltassuk. Gőzölős vasalóhoz előírják a desztillált víz használatát, mert bizony csapvíztől hamar eltömődne, elkorrodálna a belseje, tönkremenne az a vasaló. Mi kárt tehet akkor a vezetékes víz a bámulni valóan finom emberi testben? Ha már fölismerték a veszélyt, akkor elkerüléséhez tegyék is meg a helyes lépést. Ivóvizet illetően nincs más jó választás; csakis tisztát, csak tiszta forrásból. Víz esetében a "tiszta" a lepárolt, a desztillált vizet j elemi.

(Figyelmeztetés: az úgynevezett ioncserélt víz a desztillált vizet legfeljebb ipari célokra helyettesítheti, ivásra nem ajánlott, hisz a "csere" után is bőven maradnak benne ilyen-olyan ionok.) (Ford. megj.).

 

 

5.Milyen szennyeződéseket tartalmazhat a vezetékes ivóvíz ?

 Mindenki számára ismert Klór, mely sajnos ízrontó és szagrontó hatású. A Klórt 1906-óta használják ivóvíz fertőtlenítésére, elavult technológia. (az első világháborúban vegyi fegyverként  alkalmazták) 

  • Vízkő- a vezetékes vizek keménysége magas, ezért a tea-kávéfőzők, konyhai berendezések, vízkövesednek, csaptelepeken, poharakon foltok maradnak, és a magas keménységű víz az emberi szervezet számára sem előnyös.

  • Ipari folyékony hulladékok, vegyszerek, nehézfémek, trihalogén metánok stb.
  • Homok, rozsda, a kádak mentén látható vas kiválás, nitrát, arzén stb.

     100-200 évvel ezelott a víz közvetlen emberi fogyasztásra alkalmas volt, de a környezeti beavatkozások miatt erosen szenyezetté vált.
Sajnos, a szervezet nem tud alkalmazkodni a szennyezodésekhez, ezért a vizet klórozni kell.
A víz állaga jelentosen befolyásolja a szervezetünk muködését és sajnos a betegségek kialakulásában jelentos szerepet játszik.
A víz nehézfém- és klórtartalma miatt jelentos károsodás léphet fel az élo szervetzetben.
A kristálytiszta víz az élet ereje!
A szennyezett pedig a betegségek és a halál okozója!

Évente a világon legalább két-három millióan halnak meg a szennyezett víz fogyasztásának következtében.

A klóros víz fogyasztásának következményei.

A klórt a háború alatt harcigázként használták, most pedig benne van a vízben.
Igaz, hogy a vírusokat, baktériumokat elpusztítja, de sajnos a szervezetbe jutva tovább folytatja romboló hatását.
A jótékony mikroorganizmusok elpusztulnak, melyeknek jelentos szerepük van az anyagcserében és a vitaminok termelésében (pl. K-vitamin, melynek hiánya vérzékenységhez vezet, vagy a B-vitamin, melynek hiánya a depresszió kialakulását eredményezi.)
A jótékony baktériumok hiánya miatt kialakult betegségek egyik legveszélyesebb és legrafináltabb formája a candidiázis, azaz a szervezet elpenészedése.
Ennek következtében több mint 100 betegség alakulhat ki, többek között a rák is.
A klór az érfalakon egy kocsonyás réteget képez, melynek köszönheto a szív- és érrendszeri betegségek jelentos része.
A jótékony mikroorganizmusok elpusztulása következtében a szervezet védekezoképessége megszünik és fogékonnyá válhat minden egyéb betegségre.
A klór a szervezetben kloid-vanilre és klorid-benzoátra bomlik szét, mely közismerten rákkelto!
Ezek az anyagok, továbbá a nitritek, a nitrátok megkötik a vérben levo hemoglobint, mely az oxigén szállításában vesz részt.
Ennek eredményeként létrejöhet a fulladásos halál.
Ezért TILOS csapvizet adni a csecsemoknek.
A vízben megtalálható alumínium például Archeimer-kór kialakulását is eloidézheti.


Téves hiedelem.

Sokan a fenti tények ismeretében forralni kezdik a vizet.
Tudni kell, hogy a forralás közben pont a tiszta víz párolog el -ami a desztillált víz- és a szennyezett víz marad töményebb formában az edényben

 

von Taine berendezések

1.Tiszta víz…miért van rá szükségünk? Mert a tiszta víz az életet jelenti.

Szervezetünk természettől fogva arra van beállítva, hogy felszíni vizet fogyasszunk - tiszta folyók, tavak vizét, esővizet, amelyek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak ásványi anyagokat. Az ilyen jellegű vizek kiváló szomjoltók, és csak ezek képesek a szervezetet igazán méregteleníteni.

Az a víz, amely már eleve tele van ásványi anyagokkal - mint az ásványvíz - erre nem képes. Az orvosok és az egészségügyi szakemberek napi 2-3 liter, alacsony ásványianyag tartalmú víz fogyasztását javasolják. Ha Ön aktív életmódot él, vagy sportol, egészsége meghálálja, ha színtiszta, ásványi anyag mentes vizet iszik.

2.A vezetékes „ivóvíz tisztasága.

Az embereknek világszerte fenntartásaik vannak az ivóvizük minőségével kapcsolatban. A legtöbb nyugati országban igaza van a vízellátóknak, amikor azt állítják, hogy csapvizük biztonsággal fogyasztható. Azonban azzal a vízzel kapcsolatban, amely az Önök otthonában folyik a csapokból, két probléma is felmerül: az első a vízhez hozzáadott klór, amely biztosítja, hogy a vízben ne legyenek egészségre veszélyes baktériumok. A klór jelenléte változó, és a víz ízét olyan irányban befolyásolhatja, hogy a tea, kávé, bébiételek, szószok sok esetben egészen más, furcsa ízűvé válnak.

A második probléma a csapvízzel a keménysége. Az olyan területeken, ahol a víz meszes vagy kemény, a poharakon, csészéken, lábasokon hamar lerakódás alakul ki, ami tulajdonképpen vízkő. Ez nem csak kellemetlen látvány, de problémákat, például eltömődéseket okoz, és növeli a víz melegítéséhez szükséges, felhasznált energia mennyiségét, ami nem csak az Ön számára jelent terhet, de a környezet számára is.

Sajnos van azonban egy harmadik, sokkal aggasztóbb probléma is a csapvízzel kapcsolatban. Számos szennyező anyagot tartalmaz, mint például peszticidet, antibiotikum származékokat, nitrátokat, szulfátokat, hormonokat (a fogamzásgátló tabletta hormonja, az ösztrogén szinte minden ivóvízben előfordul), szénhidrogéneket, vírusokat, baktériumokat és mérgező nehézfémeket. Ideális esetben a csapvízben az ilyen nemkívánatos és mérgező anyagok értékének a nullával kellene egyenlőnek lennie.

Mivel ezeket az anyagokat csak jelentős ráfordítások és költségek árán lehetne eltávolítani, a vízszolgáltatóknak meg kellett találniuk a megfelelő egyensúlyt a ráfordított költségek és a vízben jelenlévő méreganyagok olyan elfogadható szintje között, amelyek a legcsekélyebb mértékben károsíthatják az egészségünket.

Mi a vonTaine-nél úgy gondoljuk, hogy a határértékek közé szorított "elfogadható szintek" valamint a "minimális káros hatás" nem elég jó sem Önnek, sem családjának. A vonTaine® tisztavíz berendezései sokkal többre képesek, mint csak egyszerűen eltávolítani a meszet és a klórt. Olyan különleges szűrőeszközöket tartalmaznak, amelyek biztosítják, hogy az általuk előállított víz a legmagasabb követelményeknek is megfelelően tiszta legyen.

Jutalma a színtiszta víz - egyszerűen és könnyedén

 A kiszűrt szennyeződések táblázata

Elem 

 

 

Alumínium
Antimon
Arzén
Bárium
Berillium
Cézium
Cink
Ezüst
Fluorid
Foszfát
Hidrogénkarbonát
Higany
Kadmium
Kalcium
Kén
Klorid
Króm
Kromát
Magnézium
Nátrium
Nikkel
Nitrát
Ólom
Réz
Stroncium
Szelén
Urán
Vas

 

 

Jel



 

AL +3

Sb +3

As +4

Ba +2

Be +2

Pb +2

Cd +2

Cs +

Ca +2

Cl -1

Cr +3

CrO -2

Fr +2

F -1

HCO3

Cu +2

Mg +2

Hg +2

Ni +2

NO3

PO4 -3

Se +3

Ag +

Na +

Sr +2

SO4 -2

U

Zn +2

 

Csökkenés mértéke

%-ban
 

98 – 99 %

92 – 94 %

88 – 96 %

96 – 98 %

98 – 99 %

96 – 98 %

96 – 98 %

98 – 99 %

98 – 99 %

87 – 93 %

96 – 98 %

86 – 92 %

95 – 98 %

87 – 93 %

90 – 91 %

98 – 99 %

96 – 98 %

96 – 98 %

98 – 99 %

80 – 95 %

98 – 99 %

98 – 99 %

93 - 96 %

87 – 93 %

96 – 98 %

98 – 99 %

94 - 95 %

98 – 99 %

Ezek a vegyi értékek kerekítve vannak.

Jellemző értékeket mutatnak, amelyek a helyi állapotok szerint változhatnak.

  

 

 

3.Amit az ásványvízről tudni érdemes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habár az ásványvíz biztonsággal fogyasztható, sajnos közel sem olyan egészséges, mint ahogyan azt a forgalmazók állítják. Az ásványvíz állítólag azért jó számunkra, mivel számos létfontosságú anyag található benne. Azt azonban szívesen elhallgatják, hogy több mint száz litert kellene naponta innunk belőle, hogy a napi létfontosságú ásványianyag szükségletünket fedezni tudjuk belőle. El tudná Ön képzelni, hogy naponta több mint száz liter ásványvizet fogyasszon? - Nem is beszélve a költségekről. Ha tényleg szüksége van ezekre az alapvető ásványi anyagokra, egyen inkább egy banánt vagy egy almát.

Sőt, mivel az ásványvíz már eleve tartalmaz ásványi anyagokat (ahogyan a nevében is benne van), nem képes a szervezetet olyan mértékben méregteleníteni, ahogyan a színtiszta víz.

Legyünk őszinték, valóban cipelni akarná azt a rengeteg ásványvizes palackot, a soha véget nem érő bevásárló körutakról?

És a környezet védelmével mi a helyzet?

Nem kétséges, hogy a műanyag palackok ártanak a környezetnek. Üres palackok millióit dobják el a környezetben, amelyek később tavainkat, folyóinkat és óceánjainkat szennyezik. Az országúti járművek, a vonatok és a hajók, amelyek palackozott vizet szállítanak, mind hozzájárulnak a környezetszennyezéshez. Az újrahasznosítás is üzemanyagba kerül (feltéve hogy az összes üres palackot össze tudják gyűjteni).

Nem szabad a rengeteg üres, eldobott palackkal is a környezetet károsítani.

A vonTaine® víztisztító berendezéseivel ezek a problémák elkerülhetők. Ez a fordított ozmózis elve alapján működő berendezés a színtiszta vizet kínálja Önnek ott és akkor, ahol és amikor csak szüksége van rá - az Ön kényelme érdekében.

 

 

 

4. Hogyan működik a vonTaine®? – Képzeljen el egy szűrőt, amelynek pórusai annyira finomak, hogy csak a víz tud átjutni rajta.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fordított ozmózis elve alapján működő vonTaine® berendezésekkel egyszerűen és kényelmesen készíthet tiszta vizet. A csapvíz először egy aktívszén szűrőn, majd egy speciális membránon, és végül egy második aktívszén szűrőn halad át. Ezért jóval többről van szó, mint egy egyszerű szűrőrendszerről.

A fordított ozmózis - (R.O.) lényegében egy nagyon egyszerű folyamat. Ez egy speciális hiperfiltráció, ahol a víz erős nyomás hatására átfolyik egy félig áteresztő membránon.

Ennek következtében az adagolt víz két külön komponenssé válik szét, mégpedig permeátummá, azaz tiszta vízzé, valamint koncentrátummá, vagyis visszatartott vízzé, amelynek molekulái nem jutnak át a membránon mivel túl nagyok.

Természetesen nem minden szűrő felel meg erre a célra. A vonTaine® víztisztító berendezés membránjai nagyon különlegesek. A pórusai olyan aprók, hogy csak a vízmolekulák jutnak át rajta - minden más molekulát teljes mértékben kiszűr, így azok nem kerülhetnek az Ön ivóvizébe. Ez sokkal több, mint egy egyszerű szűrő, az elnevezés tulajdonképpen csak arra szolgál, hogy nagyjából megérthessük, hogyan hogyan távolítja el a vonTaine berendezés a szennyeződéseket a vízből.

Az eredmény egy olyan színtiszta és jóízű víz, amelyet már csak nagyon kevés természetes forrás tud nyújtani.

von Taine W fali tipus vezetékes vízre köthető

sematikus kapcsolási ábra

von Taine S asztali szivattyús tipus

sematikus kapcsolási ábra

 

 

 

5.Nemcsak tiszta víz és tiszta íz… tiszta előny

Azon túl, hogy a vonTaine® berendezéssel

szített víz üdítően tiszta, friss és biztonsággal fogyasztható, számos egyéb célra is fel lehet használni.

  • A tea és kávé aromájának élvezhetősége óriási mértékben javul, a Darjeeling és Earl Grey teák íze is ki tud bontakozni
  • Használatával az ételeket - leveseket, tésztákat, szószokat, stb. – még finomabban tudja elkészíteni.
  • Kiválóan alkalmas bébiétel készítéséhez. Ha vonTaine® vizet használ a bébiételhez, biztos lehet benne, hogy gyermeke a legjobbat kapja.
  • Kozmetikai célokra is kiválóan alkalmas, mivel csak a legtisztább víz tudja felvenni a harcot a szennyeződésekkel és teszi lehetővé a mélytisztítást, amelynek olyan nagy jelentősége van a bőrápolásban.
  • Kristálytiszta jégkockákat készíthet vele, amelyek nem befolyásolják az italok ízét.
  • Frissítő, hideg üdítőitalok nyáron
  • Az akváriumban egyszerűen és hatékonyan biztosíthatja vele az ideális pH egyensúlyt halai számára.
  • Nem képződik több vízkőlerakódás, amennyiben ilyen vizet használ vízforraláshoz, kávéfőzéshez, stb.
  • Szobanövényei is rendkívül hálásak lesznek, amiért olyan vízzel öntözi őket, amelyből teljességgel hiányoznak a káros vegyianyagok, sók és egyéb adalékok
  • Tökéletesen alkalmas levegőpárásításra
  • Autóakkumulátorok és hűtőrendszerek